Fumatul juvenil – pericolul din umbră pentru sănătatea copiilor!

Fată de fumat

Vârsta celor care fumează a scăzut simțitor în ultimii ani, cazurile de fumat juvenil înmulțindu-se de la an la an. În efortul de a preveni astfel de manifestări nesănătoase, de-a lungul timpului s-au efectuat diverse sondaje și studii pentru a releva care este vârsta la care se fumează prima țigară. Printre cele mai recente sondaje, cel realizat cu eșantioane de copii ce provin din centrele instituționalizate din județele Harghita și Târgu Mureș (508 persoane, împărțite în grupe egale pentru fiecare județ) au relevat o serie de informații tulburătoare.

Din ce în ce mai mulți minori fumează prima lor țigară de la o vârstă fragedă (sub 12 ani). Bravură, dorința de a se alătura celorlalți membri din anturaj, formă de eliberare de stres sau pur și simplu, o lipsă de alte alternative sănătoase?

Harghita – unul dintre județele României cu fumători juvenili

Acest studiu a fost întocmit și realizat în anul 2014; eșantionul de participanți a conținut un număr de 254 de respondenți, copii care au crescut în centrele instituționalizate din județul Harghita și unul identic pentru județul Mureș. Rezultatele pentru Harghita au relevat faptul că aproape 16% dintre aceste persoane nu au fost niciodată informate despre ceea ce înseamnă tutunul pentru sănătatea lor (cca 40% au fost totuși informate).

Prima țigară fumată de către respondenți a fost înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, băieții fiind cei mai precoce în această privință (peste 33%), în timp ce fetele fumătoare de la o vârstă juvenilă au fost într-un procent de 16%). Înspăimântătoare este informația conform căreia există copii care au început să fumeze cu mult sub vârsta de 10 ani, un procent de 4, 6% dintre fetele harghitene au recunoscut că au fumat prima lor țigară cu mult mai înainte de a împlini zece ani.

Unii dintre acești copii și-au dezvoltat obiceiul de a fuma singuri (6,7%), în timp ce alții au preferat să o facă alături de adulți. În fapt, 25, 2% dintre acești tineri au început să fumeze după ce au ajuns în centrele de plasament, iar dorința lor de a adera la un grup i-a determinat să fumeze alături de ceilalți, în peste 50% din cazuri. Rezultatele studiului au mai relevat faptul că băieții fumează mult mai mult decât fetele, iar perioada în care încep să fumeze este undeva la nivelul claselor a șaptea și a opta.

Ce îi determină pe copii să fumeze de la o vârstă atât de scăzută?

Majoritatea celor care au răspuns întrebărilor studiului au indicat un singur vinovat: anturajul. Nevoia de a aparține unui grup, de a se simți acceptați și tolerați se baza pe acceptarea obiceiurilor celorlalți. În acest caz, fumatul. Chiar dacă există programe de prevenire a fumatului în rândul copiilor, aceștia nu au luat la cunoștință despre cât de dăunător este acest obicei. Mai mult decât atât, în ciuda campaniilor de informare, copii nu au făcut decât să își dorească să încerce să fumeze, ceea ce relevă faptul că educația nu își poate face treaba dacă nu este susținută și de un efort din partea subiecților.

Cum poate fi prevenită răspândirea dorinței de a fuma la minori?

În centrele instituționale, în casele de plasament sau în familiile obișnuite ori societate trebuie organizate campanii ample de prevenire a fumatului juvenil. Așa cum s-a procedat cu imprimarea unor fotografii ilustrative pe pachetele de țigări, copiilor trebuie să li se explice totul despre nivelul ridicat al riscurilor dezvoltate de țigări. Limbajul utilizat trebuie să fie unul adaptat cunoașterii acestor copii; desigur, exemplul personal, în cazul celor cu familii sau evitarea aprinderii unei țigări în preajma copiilor ajută foarte mult.

Descurajarea sub orice formă a dorinței de a fuma este o altă modalitate prin care copiii își pot păstra sănătatea intactă. Totodată, este necesar să se identifice alte modalități și alternative de recreere pentru cei mici, astfel încât tentația fumatului să nu mai existe. Implicarea copiilor în jocuri ilustrative în ceea ce privește pericolul fumatului poate fi de folos; la fel cum utilă este și stabilirea unui program de fumat al părinților ce sunt fumători, niciodată în preajma copiilor sau în locuință.

Efortul de a preveni manifestările dorinței de a fuma printre copii trebuie intensificate, dacă ne dorim ca aceștia să crească sănătoși. Indiferent că este vorba de Harghita, Mureș sau alt județ al României, acesta trebuie să fie un plan național, pentru că cei mici sunt unul dintre cele mai prețioase bunuri ale țării!