Harghita – obiective turistice neobișnuite, dar fascinante!

Castelul Lazăr

Primii pași pe care îi vei face prin Harghita o să-ți fie direcționați către obiectivele turistice cele mai cunoscute, precum Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Lacul Sfânta Ana sau Cetatea Miko. Ca turist, cu siguranță că îți dorești să cunoști cât mai multe dintre locurile despre care se vorbește mai puțin, dar care sunt atât de uimitoare. Ce-ai spune de o vizită în singurul atelier foto de continent, în care se folosește lumina naturală pentru fotografiere?

Sau despre un muzeu aparte, așa cum este cel al Pălăriilor de Paie ori de cel mai redus muzeu ca dimensiuni, așa cum este Muzeul Apelor Minerale de la Tușnad? Ți-ar plăcea să te relaxezi printre narcise și să te lași în voia mirosului sălbatic al naturii? Din ținutul Odorheiului și până în cel al Ciucului, de la cel al Borsecului și Topliței și până în ținutul Gheorgenilor și de la Ținutul Ghimeșului și până în zona Plăieșilor de Sus ai ținutului Cașinului, Harghita își așteaptă vizitatorii, cu zeci de obiective turistice care le vor înfrumuseța cutia cu amintiri.

Destinații turistice de suflet în Harghita

Frumusețea locurilor din județul Harghita este reprezentativă nu doar pentru această regiune, ci pentru întreaga Românie. De altfel, dacă îți dorești să vezi ceva aparte în această zonă, în mod cert, porțile de la intrarea caselor din zona rurală sunt adevărate opere de artă. Cunoscute sub denumirea de porți cu porumbar, acestea nu doar că sunt ornate și decorate în mod manual de către meșteșugarii locului, dar sunt și inscripționate cu diverse versuri. Iată câteva dintre obiectivele turistice mai puțin cunoscute din zonă, dar care îți vor oferi împlinire sufletească și bucurie vizuală atunci când le vei vizita:

  • Centrele ceramice din Harghita – foarte cunoscut este cel de la Corund, care a dat numele și ceramicii executate aici. În zonă o să poți vizita Muzeul Aragonitului din Corund, unde poți admira o serie de exponate de top. Nu uita că și centrul ceramic de la Danești este la fel de încântător, iar produsele realizate aici beneficiază de o tehnică spectaculoasă de pictare pe smalț.
  • Castelul Lazăr – descoperă unul dintre cele mai bine prezervate castele din epoca renascentistă care se găsește pe teritoriul României. Arhitectura deosebită este susținută de denumirile deosebite ale corpurilor de clădire, așa cum sunt Bastionul cu Brânză sau Bastionul Berzelor. Castelul a fost dat în folosință în 1632, dar turnul cu cea mai mare vechime a fost construit în anul 1450.
  • Poiana Narciselor – nu există mai mare bucurie sufletească decât frumusețea poienilor de la Vlăhița, în care narcisele ocupă una dintre cele mai extinse suprafețe, de peste 300 de hectare.
  • Atelierul foto Kovats – amplasat într-o clădire din Odorheiul Secuiesc, acest atelier este singurul care utilizează lumina naturală în procesul de fotografiere. În acest mic laborator particular sunt expuse camere foto cu o vechime de peste un secol, precum și o serie de alte accesorii pentru fotografiere, ce sunt originale.
  • Cetatea Slăninilor – pentru cei care își doresc să verifice în practică o legendă, biserica de tip fortificat de la Dârjiu este locul ideal pentru a o face. De altfel, denumirea apetisantă a acestei locații vine de la spațiul extrem de răcoros din interior (datorită grosimii de cca cinci metri ai zidurilor), care permitea depozitarea slăninilor și a altor afumături ale localnicilor în perimetrul acestui spațiu.
  • Biserica Sfânta Maria – este un lăcaș de rugăciune, care a devenit și mai important odată cu vizitarea acestuia de către Papa Francisc. Amplasată în Șumleul Mic, interiorul acestei biserici de rit catolic este unul dintre cele mai frumoase, piesa de rezistență fiind reprezentată de Statuia Maicii Domnului cu Pruncul, învelită în foiță de aur. Această statuie este factoare de minuni, fiind, totodată, și una dintre cele mai înalte piese de tip votiv la nivel internațional (227 cm înălțime).

Harghita îți oferă o multitudine de alte obiective pe care orice turism ar fi mândru să le viziteze. Fiecare dintre aceste locații dispun de un nivel de atractivitate ridicat, multe dintre ele fiind unicat în țară, în Europa și în lume.

Cunoaște Harghita, cunoaște România!

Acest județ nu înseamnă doar Lacul Roșu, Băile Tușnad, Borsec, Lacul Sfânta Ana, cetățile și bisericile de tip fortificat, Bilbor, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor sau salina Praid. Harghita înseamnă și Peștera Pucioasa, Casa Fluturilor de la Praid, Statuia Inima lui Iisus, viaductul Caracau, barajele Zetea și Frumoasa, Peștera Șugău și toate celelalte minunății naturale sau artificiale, care se găsesc din belșug pe teritoriul acestui județ. Mergând și vizitând Harghita vei descoperi o parte din România, așa cum nu știai că există. Vei vedea oameni și locuri, într-o simbioză perfectă, care se pliază pe tot ceea ce reprezintă România: un loc în care cu toții ne-am găsit o casă!