Harghita – județul superlativelor din Ținutul Secuiesc

Cetatea Slăninilor

Frumusețea locurilor și multitudinea obiectivelor de vizitat din județul Harghita sunt completate de ospitalitatea locuitorilor acestor locuri. Fiecare pas pe care îl vei face de-a lungul acestui județ îți va releva unele dintre cele mai uimitoare peisaje, dar și locuri încărcate de istorie și cultură. Lacul Roșu, lacul Sfânta Ana, Peștera Șoaptelor, Băile Tușnad, izvoarele cu ape minerale de la Borsec și Bilbor, Muzeul de Aragonit din Corund, statuia de artă contemporană Inima lui Iisus, castelul Miko, Memorialul eroilor secui sau Muzeul Pălăriilor din Paie sunt doar câteva dintre atracțiile la superlativ din județul Harghita.

Populația județului

În urma celui mai recent recensământ, populația județului era cifrată la aproximativ trei sute trei zeci de mii de oameni. Majoritatea covârșitoare (cca 83%) sunt etnici maghiari, de altfel, întreg județul fiind preponderent format din populație care s-a declarat a fi de etnie maghiară. Raportul între rural și urban este de 56% la 44%, de altfel, în acest județ existând cincizeci și opt de comune, în timp ce numărul orașelor este de cinci, iar cel al municipiilor fiind de patru. Trebuie remarcat faptul că densitatea populației este de aproape patruzeci și șase de persoane pe kilometru pătrat, ceea ce clasează acest județ pe locul treizeci și doi în clasamentul populației pe județe în România.

Alături de români și maghiari, mai conviețuiesc și romi, numărul acestora fiind de aproximativ patru mii de persoane. În ceea ce privește religia, persoanele recenzate au declarat că sunt în majoritatea lor de religie romano-catolică. Celelalte religii care se întâlnesc în acest județ sunt ortodoxă, reformată, unitariană, dar și alte rituri religioase (protestanți, adventiști, etc.). Cele mai emblematice orașe pentru Harghita sunt Miercurea Ciuc, Băile Tușnad și Odorheiu Secuiesc. Limbile vorbite în această zonă a țării sunt maghiara și româna.

Cultura în județul Harghita

Dincolo de frumusețile naturale ale locului, Harghita se remarcă și prin cele realizate de mâna omului. Printre acestea se numără o serie de obiective turistice, precum muzee, castele sau biserici.

 • Muzeul de Aragonit din Corund – aici pot fi observate diverse obiecte de artă, create de către meșterii locului, dar și o serie de produse care au fost parte din prezentarea României la Expoziția Mondială care a fost organizată în Paris în 1890.
 • Colecția Etnografică Gábor Áron – conține o serie de obiecte artizanale, aceste produse fiind confecționate începând cu anii ’80 de către elevii liceului Tehnologic. În incinta locului care găzduiește această colecție mai pot fi vizitate și atelierele meșteșugărești tradiționale harghitene.
 • Muzeul din Tușnad dedicat apelor minerale – este unul dintre cele mai mici muzee, având o suprafață de numai patruzeci de metri pătrați, dar găzduiește una dintre cele mai relevante colecții ilustrative pentru această zonă bogată în izvoare de apă minerală.
 • Muzeul Secuiesc al Ciucului – găzduiește o serie de colecții din variate domenii, de la arme și până la obiecte religioase, dar și o colecție care este expusă în aer liber. Este un amalgam frumos organizat de obiecte de etnografie, artă sau numismatică, ce este reprezentativ pentru această zonă.
 • Cetatea Slăninilor – este una dintre bisericile de tip fortificat din zona Transilvaniei, fiind totodată una din seria celor care se găsesc pe teritoriul județului Harghita (Cârța, Racu, Leliceni și Misentea). Se află amplasată în zona localității Dârjiu, iar denumirea ii vine de la zidurile extrem de groase, care asigură o temperatura constantă, ceea ce facilita păstrarea afumăturilor și slanelor locuitorilor din sat.
 • Viaductul Caracău – este una dintre lucrările omenești care merită admirate, mai ales că a fost ridicat inițial în anul 1897. Construcția ulterioară datează din anul 1946, dar păstrează amprenta originalului.
 • Statuia Inima lui Iisus – este una dintre creațiile care se recomandă ca un punct de atracție, fiind și cea mai înaltă din partea de est a Europei (cu o înălțime de douăzeci și doi de metri). Este amplasată pe dealul Gordon, fiind vizibilă de la distanțe foarte mari.
 • Castelul Miko– este clădirea în care sunt găzduite colecțiile Muzeului Secuiesc al Ciucului; dincolo de acest aspect, acest castel este o operă de artă, pe care mulți dintre cei avizați o consideră a fi una dintre cele mai reprezentative pentru Harghita și Transilvania.
 • Complexul Baroc Șumuleu – este o reminescența din perioada în care călugării franciscani frecventau acesta zonă. Biserica din acest complex este în stil baroc, iar punctul de atracție principal este orga care poate reda sunetele între 3 registre.
 • Bisericile din Gheorgheni – aici vei putea vizită cele trei biserici, reformată, armeano-catolică și româno-catolică.
 • Mănăstirea Franciscană – amplasată în Șumuleu- Ciuc, această biserica găzduiește statuia Maicii Domnului, o operă în stil renascentist și care este obiect de pelerinaj.

Județul Harghita îți oferă atât de multe posibilități de a te delecta cu obiective de cultură, încât ai nevoie de o vacanță prelungită pentru a le putea bifa pe toate. Descoperă frumusețile acestui județ unic în România și bucură-te de cele mai reprezentative opere de artă din Harghita!