Harghita – județul unicatelor din centrul României

Barcă în râu în Harghita

Amplasată în regiunea centrală a țării, Harghita este un județ care se remarcă prin frumusețea locurilor și prin unicitatea acestora. Începând cu lacul Sfânta Ana, continuând cu Peștera Șoaptelor și terminând cu Cetatea Slăninilor și Muzeul Pălăriilor din Paie, acest județ înseamnă descoperirea unei părți a României minunate. Descoperă Harghita și redescoperă o parte din România binecuvântată cu locuri fără asemănare și oameni uimitori!

Amplasament, date geografice și statistici demografice

Județul care ocupă aproximativ 3% din suprafața României (dispune de o întindere de peste șase mii șase sute de kilometri pătrați) este localizat în partea centrală a țării. Învecinat cu județele Suceava, Mureș, Brașov, Neamț, Bacău și Covasna, acest județ se remarcă printr-o vastitate de motive care ți-l recomandă pentru a fi vizitat. Întinderea sa este presărată cu munții (Calimanii fiind cei mai cunoscuți, iar cei ai Harghitei, Ciucului și Hășmaș fiind printre cei mai atrăgători), dealuri (Odorheiului și Târnavei Mici) și depresiuni (Ciucului, Cașin și Giurgeului).

Ape repezi și semețe îi străbat vinele muntoase, Oltul și Mureșul fiindu-i cele mai de frunte. Iar dacă vrei să îți odihnești sufletul în fața minunățiilor naturii, atunci trebuie să mergi să vezi Lacul Sfânta Ana și lacul Roșu. Harghitenii trăiesc mai cu seamă în mediul rural (sunt cincizeci și opt de comune, ceea ce înseamnă cca 56% din populație). Restul populației de aproape trei sute trei zeci de mii de oameni este repartizat în cinci orașe și 4 municipii. De departe, Miercurea Ciuc este considerată a fi etalonul în materie de municipii. Etnicii majoritari sunt maghiarii, românii fiind într-un procent de cca 19%.

Nu trebuie uitat nici faptul că din această zonă provin unele dintre cele mai pure și binefăcătoare ape îmbuteliate. Borsec și Bilbor sunt printre cele mai cunoscute surse de apă minerală de izvor din regiune. Totodată, la nivel de date statistice, zona Harghitei se remarcă și prin faptul că aici este unul dintre polii frigului din România, la Miercurea Ciuc înregistrându-se temperaturile negative etalon pentru țara noastră.

Istoria Harghitei de la începuturi și până în prezent

Urmele civilizației atestă faptul că pământurile Harghitei au fost folosite de oamenii din paleolitic pentru locuit și activitățile specifice acestora. Săpăturile arheologice au identificat o multitudine de tipuri de culturi prezente în aceste zone, toate indicând către o continuitate și statornicie pe meleagurile harghitene. Cultura dacică și-a relevat însemnele în diverse tezaure ce au fost scoase la lumină din diverse locuri, așa cum sunt cele de Cristuru Secuiesc și zona Borsecului.

Asupra acestor pământuri s-a aplecat și interesul popoarelor migratoare, urmele acestora fiind prelevate din diverse situri arheologice. Cunoscută ca o zonă locuită cu predominație de populația secuiască, istoria Harghitei devine din ce în ce mai bogată în materie de prezență la viața politică și socială a regiunii. De la Scaunele Secuiești și până în anul 1849, populația din acesta zonă este implicată în diverse evenimente, dintre care unele se remarcă prin caracterul sângeros și de represalii pentru acțiunile întreprinse de secui.

Perioada comunistă a dus la declararea unor localități drept orașe, așa cum este cazul Topliței și Băilor Tușnad (în anii ’50). În momentul actual, Harghita este o zonă care este în plină dezvoltare, aceasta fiind parte integrantă a Ținutului Secuiesc. La nivel de populație, acest județ ocupă locul 32 între județele României, având o densitate de aproximativ patruzeci și șase de locuitori pe kilometrul pătrat. La nivel politic, regiunea este una care mizează la alegeri pe UDMR, această fiind principala formațiune politică în ceea ce privește structurile de conducere la nivel de județ.

Prin ce se recomandă Harghita vizitatorilor?

Județul Harghita le oferă vizitatorilor săi câteva mostre de unicitate, începând de la bogăția din subsol și până la creațiile celor care îi locuiesc ținuturile. Apele minerale Perla Harghitei și Borsec sunt printre cele mai consumate la nivel local și național. Cei care vor să vadă splendori unice ale naturii, le vor găsi sub forma lacurilor Roșu și Sfânta Ana, ambele având caracteristici ce le conferă unicitate (pădurea de arbori pietrificați și singurul lac european apărut într-un crater de vulcan stins). Unele dintre peșterile din acest județ sunt recunoscute pentru emanațiile de gaze din pereții lor (mofete naturale), cea mai reprezentativă fiind peștera Pucioasa.

Nu trebuie uitat nici faptul că în materie de floră, aici vom descoperi o plantă ce se hrănește cu mici insecte, “Roua Cerului”, aceasta fiind atestată drept singura plantă de tip carnivor care se găsește pe teritoriul țării noastre. Peștera Șoaptelor este remarcabilă la nivel de formațiuni calcaroase, iar unicitatea sa este conferită tocmai de modul de dispunere complex al acestor elemente. Cetatea Slăninilor este un monument care atrage prin frumusețea sa, dar mai ales prin faptul că în interiorul său, datorită zidurilor foarte groase, puteau fi păstrate cu bine, peste an, șuncile celor din sat. Tot în satul Dârjiu, unde se află această biserică de tip fortificat, se mai păstrează obiceiul cuielor, care relevă nivelul de bogăție din generație în generație, a proprietarilor acestora.

Iar cine ajunge în localitatea Crișeni o să aibă parte de vizitarea unuia dintre cele mai spectaculoase muzee din lume, cel al Pălăriilor de Paie. Aici a fost omologat chiar și un record mondial, fiind realizată cea mai largă pălărie din paie. Salina Praid și Băile Tușnad sunt două locuri în care oamenii își pot îngriji sănătatea fizică, iar dacă vrei să te îngrijești și de cea sufletească, atunci trebuie să vezi Poiana Narciselor și să traversezi Cheile Bicazului.

Harghita – mereu surprinzătoare, mereu la înălțime!

Drumurile celor care vor ajunge în Harghita vor fi presărate cu multiple popasuri pentru a se putea bucura cum se cuvine de toate frumusețile oferite de oameni și natură. Descoperă Harghita pas cu pas, fiindcă este un loc dăruit de Dumnezeu cu multe locuri unice prin splendoarea lor și prin ceea ce au făcut oamenii locului. O să ai parte de surprize care îți vor rămâne în suflet și care te vor face să te reîntorci cu drag pe aceste meleaguri încărcate de istorie, frumusețe și miracole naturale!